Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

ŽENSKA REPREZENTANCA

Untitled Document

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala oktobra 1992, v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga je leta 1993 gostila Češka. Prve tekmice slovenske izbrane vrste, ki jo je vodil Edi Dolinšek, so bile odbojkarice Luksemburga. Z dvema prepričljivima zmagama so Petra Blažič, Vesna Blažič, Tamara Dobrinja, Aleksandra Gosak, Nada Dimitrovič, Andreja Gašper, Nataša Prauhart, Mojca Možic, Bojana Gašper, Petra Kraigher, Alenka Lešnik in Barbara Kislinger Sloveniji priigrale uvrstitev na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V težki kvalifikacijski skupini naša dekleta niso bila kos Hrvaški, Poljski in Švici.

V kvalifikacijah za naslednji evropski prvenstvi, leta 1995 na Nizozemskem in leta 1997 na Češkem, Slovenke niso nastopile, za nastop na prvenstvu leta 1999 pa so v kvalifikacijski skupini s Francijo, Madžarsko, Slovaško in Srbijo in Črno Goro dosegle le eno zmago, proti Slovaški. Na naslednjih kvalifikacijah so bile Slovenke izjemno blizu zgodovinski uvrstitvi na evropsko prvenstvo, saj so v boju z Avstrijkami in Slovakinjami, saj je o potniku na prvenstvo odločal količnik dobljenih in izgubljenih nizov. Uspešnejše so bile Slovakinje. V nadaljevanju so naše odbojkarice nastopale vse bolje in bolje in bile dvakrat povsem na pragu tako želene prve uvrstitve med ekipe, ki bi se potegovale za naslov evropskih prvakinj, v kvalifikacijah, leta 2009 in 2011, pa so spet sledile nekoliko slabše predstave. Leta 2013 so naše odbojkarice igrale v težki kvalifikacijski skupini z Belgijo, Francijo in Črno Goro in osvojile tretje mesto. 

Leta 2015 je slovenskim dekletom vendarle uspel veliki met. V kvalifikacijski skupini s Češko, Španijo in Črno Goro so naše odbojkarice osvojile 2. mesto in si zagotovile nastop v dodatnih kvalifikacijah, v katerih so bile po dveh razburljivih obračunih uspešnejše od favorizirane Francije. Slovenijo so na evropskem prvenstvu na Nizozemskem in v Belgiji zastopale Eva Mori, Sara Hutinski, Mojca Božič, Katja Medved, Anja Zdovc, Iza Mlakar, Živa Recek, Sara Najdič, Lana Ščuka, Marina Cvetanovič, Monika Potokar, Saša Planinšec, Valentina Založnik in Anita Sobočan, reprezentanco pa je vodil Bruno Najdič. Naša dekleta so morala v skupinskem delu priznati premoč vsem trem odbojkarskim velesilam, Nizozemski, Italiji in Poljski in tako osvojila 16. mesto. Na evropsko prvenstvo 2017 se slovenske odbojkarice niso uvrstile.

V evropski ligi pod okriljem Evropske odbojkarske zveze CEV so Slovenke prvič igrale leta 2014 in osvojile 7. mesto, dve leti kasneje pa so se prebile v polfinale in na koncu osvojile 4. mesto. Za Slovenijo, ki jo je vodil Bruno Najdič, so nastopile Mojca Božič, Nika Blagne, Katja Medved, Urška Igličar, Sara Valenčič, Živa Recek, Sara Najdič, Lana Ščuka, Marina Cvetanovič, Monika Potokar, Tina Kaker, Saša Planinšec, Tina Grudina in Meta Jerala. Leta 2017 in 2018 naša dekleta v tem tekmovanju niso nastopala. 

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 so Slovenke pod vodstvom Italijana Alessandra Chiappinija zelo dobro odigrale tekme 2. kroga. Premagale so Portugalsko, Estonijo, Finsko in Francijo in izgubile le z Nemčijo ter se uvrstile v 3. krog tekmovanja. V njem so morale priznati premoč Nizozemski, Bolgariji, Belgiji in Češki, boljše so bile od Grčije.

V skoraj povsem enaki zasedbi, z izjemo Urške Igličar, Sare Đukić, Katje Mihalinec in Veronike Mikl, so Slovenke nastopile še na svetovnem prvenstvu do 23 let v Ljubljani in poskrbele za največji uspeh slovenskega ženskega ekipnega športa. Naše odbojkarice so namreč po vrsti premagale Argentino, Dominikansko republiko, Kitajsko, Tajsko, Egipt in Bolgarijo, v velikem finalu pa so dekleta klonila proti Turčiji, a se vseeno izjemno veselila srebrnega odličja. Za zgodovinski uspeh slovenske odbojke so zaslužne Eva Mori, Darja Eržen, Ana Marija Vovk, Pia Blažič, Maja Pahor, Iza Mlakar, Lana Ščuka, Ela Pintar, Špela Marušič, Saša Planinšec, Anita Sobočan in Tina Grudina. Izbrano vrsto je vodil Alessandro Chiappini.

Sezono 2018 so Slovenke začele z nastopom na sredozemskih igrah v španski Tarragoni, kjer so osvojile 7. mesto. Nadaljevale so jo z nastopi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki so jih zaključile na drugem mestu, z januarskima zmagama nad Islandijo in Izraelom. V letu 2019 dekletom žal ni uspelo uresničiti cilja, da bi se Slovenija iz srebrne evropske lige prebila v zlato, v zlatem nizu velikega finala je bila boljša Romunija. So se pa zato varovanke Alessandra Chiappinija izkazale na avgustovskem evropskem prvenstvu, ki so ga skupaj gostile Turčija, Poljska, Slovaška in Madžarska. Naše odbojkarice so v Lodžu na Poljskem Sloveniji najprej priigrale prvo zmago na evropskih prvenstvih, nato pa jim je uspel še veliki met, ko so se s še eno zmago v težki skupini s Poljsko, Italijo, Belgijo, Portugalsko in Ukrajino prebile v izločilne boje, med 16 najboljših reprezentanc. V letu 2020 Slovenke zaradi pandemije COVID-19 niso odigrale nobene uradne tekme, v letu 2021 pa so sezono začele s kvalifikacijami za EuroVolley 2021, ki so ga skupaj gostile Srbija, Romunija, Bolgarija in Hrvaška. Naša dekleta so se v kvalifikacijah merila s Češko, Latvijo ter Bosno in Hercegovino in osvojila tretje mesto v skupini, kar pa žal ni bilo dovolj za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Sezono so naše odbojkarice nadaljevale z nastopi v srebrni evropski ligi, kjer so si na zaključnem turnirju v Mariboru priigrale bronasto odličje. Leto 2022 je Slovenkam prineslo nastope v srebrni evropski ligi, v kateri so na koncu osvojile tretje mesto, zaostale so za Švedsko in Portugalsko. Novo priložnost za preboj v zlato ligo bodo imele v letu 2023. Sezono so naša dekleta nadaljevala s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo in navdušila s šestimi zaporednimi zmagami proti Avstriji, Azerbajdžanu in Gruziji. Varovanke Marca Bonitte so se tako še tretjič doslej (po letih 2015 in 2019) uvrstile na EuroVolley, zmaga v kvalifikacijski skupini pa jim prinaša boljše izhodišče na žrebu, ki bo novembra v Italiji.

Reprezentanca Slovenije: Eva Zatkovič, Eva Pogačar, Julija Grubišič Čabo, Nika Milošič, Klara Milošič, Sara Najdič, Anja Mazej, Maša Pucelj, Mija Šiftar, Naja Boisa, Darja Eržen, Lorena Lorber Fijok, Saša Planinšec, Mirta Velikonja Grbac. Selektor: Marco Bonitta.

Untitled Document
# Ime in priimek Datum rojstva
Untitled Document


Datum rojstva:

Untitled Document

Vloga:

Untitled Document

TEKMOVANJE

KRAJ IN ČAS

EKIPA 1

REZULTAT

EKIPA2

Evropsko prvenstvo 18. 08. 2023
20:00
Top Sport Hall Gent, Belgija

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

POLJSKA
Evropsko prvenstvo 19. 08. 2023
20:00
Top Sport Hall Gent, Belgija

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

BELGIJA
Evropsko prvenstvo 20. 08. 2023
17:00
Top Sport Hall Gent, Belgija

SRBIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

SLOVENIJA
Evropsko prvenstvo 22. 08. 2023
17:00
Top Sport Hall Gent, Belgija

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

MADžARSKA
Evropsko prvenstvo 23. 08. 2023
17:00
Top Sport Hall Gent, Belgija

SLOVENIJA
0:0
(0:0, 0:0, 0:0)

UKRAJINA
Untitled Document
LetoKategorijaVeč
2022Članice
2021Članice
2019Članice
2018Članice