Odbojkarska zveza Slovenije
Untitled Document

REPREZENTANCE V ODBOJKI NA MIVKI

Untitled Document

Slovenski odbojkarji in odbojkarice na mivki so v preteklosti nanizali že vrsto izjemnih mednarodnih dosežkov, predvsem v mlajših starostnih kategorijah, v zadnjih letih pa se do vse vidnejših uspehov prebijajo tudi slovenske dvojice v članski konkurenci. Najbolj odmeven rezultat doslej je uspel Tinetu Urnautu in Nejcu Zemljaku, ki sta leta 2005 v francoskem Saint Quay Portrieuxu osvojila naslov svetovnih prvakov do 19 let. Leta 2001 sta največji uspeh pri dekletih v mlajših kategorijah zabeležili Ana Oblak in Barbara Kristan, ki sta na svetovnem prvenstvu do 21 let v francoskem Le Lavandouju osvojili 5. mesto.

V članski konkurenci sta ledino orala večkratna slovenska prvaka, Jasmin Čuturić in Samo Miklavc, ki se lahko pohvalita z zmago na turnirju evropske serije CEV Challenger leta 2004 na Rabu, pri ženskah pa sta največje mednarodne uspehe dosegali Ana Oblak in Mihela Sirk, ki sta leta 2003 v turški Alanyji, kot prvi Slovenki, nastopili na evropskem prvenstvu, osvojili pa sta tudi 3. mesto na turnirju evropske serije CEV Masters v Zagrebu. Po njunih stopinjah sta nato šli še Erika in Simona Fabjan, ki sta nanizali nekaj izjemnih dosežkov in se večkrat uvrstili na stopničke in med prvo deseterico na turnirjih CEV in FIVB Satellite, kot prvima Slovenkama pa se je jima je leta 2010 v Celovcu uspelo prebiti na glavni del turnirja FIVB Grand Slam, na katerem sta nato osvojili 25. mesto.

Na mednarodnih turnirjih sta se preizkušali še Martina Jakob in Andreja Vodeb, slednja tudi v paru s Simono Fabjan, za profesionalno kariero v odbojki na mivki pa se je prvi odločil Nejc Zemljak, ki se na mednarodnih prizoriščih preizkuša v paru z Janom Pokeršnikom, s katerim sta leta 2017 v francoskem Montpellieru, na turnirju FIVB 1 Star prišla do prve zmage. Slovenca sta se prebila tudi med najboljšo petdeseterico na lestvici FIVB. 

Pri ženskah smo v letu 2017 spet dobili dvojico, ki je uspešno nastopila na mednarodnih tekmovanjih. Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik sta za uvod osvojili visoko 4. mesto na turnirju CEV Satellite v Ljubljani, nato pa sta se konec leta 2017 v Bakuju prvič povzpeli na stopničke. V letu 2017 je dekletoma v Sydneyju uspela tudi prva uvrstitev na glavni del turnirja serije FIVB. V mlajših starostnih kategorijah sta v zadnjih letih največje uspehe nanizali Tajda Lovšin in Špela Morgan.

V začetku leta 2018 je Odbojkarska zveza Slovenije na področju odbojke na mivki vpeljala kar nekaj sprememb, tako v organizaciji kot v tekmovalnem sistemu. Vlogo koordinatorja za odbojko na mivki ter tehničnega vodje in selektorja reprezentanc je prevzel nekdanji odlični odbojkar na mivki, Jasmin Čuturić. V letu 2018 smo Slovenci dočakali tudi prvo žensko zmago na turnirjih svetovne serije FIVB 1 Star. Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar sta namreč slavili na avgustovskem turnirju v madžarskem Siofoku. Velja še omeniti, da smo v Sloveniji leta 2018 spremljali prva turnirja svetovne serije, avgustovskega na Kongresnem trgu v Ljubljani, novembrskega pa v Športnem parku Ludus, prav tako v Ljubljani.


V letu 2019 so slovenski odbojkarji in odbojkarice uspešno nastopili v prvem krogu kvalifikacij za olimpijske igre v Tokiu 2020, ki jih je maja gostil Portorož. Na Obali so naši fantje osvojili drugo mesto v skupini, pred njimi so bili Čehi, z enakim rezultatom pa so se v 2. krog kvalifikacij uvrstila tudi dekleta, slavile so Latvijke. Prvotno bi se moral 2. krog kvalifikacij za slovensko izbrano vrsto že maja 2020 odvijati v turški Antalyji, a je bilo tekmovanje prestavljeno, zdaj pa bo med 6. in 9. majem odbojkarje in odbojkarice na mivki iz 14 držav gostil Izmir. Slovenci se bodo v okviru skupine A pomerili z Latvijo, Italijo, Rusijo, Turčijo, Litvo, Estonijo in Anglijo, naše odbojkarice pa si bodo preboj med najboljših 16 reprezentanc skušale zagotoviti v boju s Češko, Finsko, Poljsko, Grčijo, Srbijo, Turčijo in Belorusijo.

Untitled Document
# Ime in priimek Datum rojstva
Untitled Document


Datum rojstva:

Untitled Document

Vloga:

Untitled Document
Untitled Document
LetoKategorijaVeč
2023Člani
2021Člani